Kontakt

Korthårig vorstehNedan finns en kort presentation.
För ytterligare information, läs mer här!

Användningsområde
Korthårig vorsteh är en mångsidig jakthund. Den passar för fågelarbete som stående fågelhund, för alla typer av eftersök, för apportering på land och i vatten samt för viltspårarbete.

Hälsa
Rasen deltar tillsammans med alla raserna inom Svenska Vorstehklubben (SVK) i ett övervakningsprogram för kontroll av höftledsdysplasi (HD). Målmedveten avel ska förebygga just uppkomst av HD hos denna typ av arbetande fågelhund. Korthårig vorsteh är i grunden en robust och sund hund.

Egenskaper / Mentalitet
Den ska vara stabil, balanserad och pålitlig med ett jämnt temperament. Rasen är uppmärksam och vänligt inställd till människor och ska ha bra följsamhet gentemot föraren. Den ska vara uthållig med stor jaktlust, mångsidig med god nervstyrka och viltskärpa.

Storlek och utseende
Korthårig vorsteh ska vara en ädel och harmoniskt byggd hund. Dess kroppsbyggnad ska borga för styrka, uthållighet och snabbhet. God resning, flytande linjer, torrt huvud, väl buren svans, tätt åtliggande, glänsande päls och vägvinnande, harmoniska rörelser understryker dess ädelhet. Kroppslängden ska något överstiga mankhöjden. Mankhöjd för hanar är 62–66 cm och tikar 58–63 cm. Färgen är brun eller brun med vita eller spräckliga tecken (så kallad skimmel). Även svart i samma kombinationer förekommer.

Pälsvård
Pälsen ska vara kort och tät och kännas fast och hård. På huvudet och öronen ska den vara tunnare och kortare och på svansens undersida obetydligt längre. Hela kroppen ska vara täckt av päls. Pälsvård är normal borstning.

Övrigt
Rasen är en utpräglad jakthund, som kräver både fysisk och psykisk stimulans för att må bra. Den trivs inte enbart som sällskapshund.