Du är här

Du (och din hund) behövs nu!

På SVK Västsvenskas hemsida ansvarar lokalavdelningen för sitt eget innehåll.

Hejsan jägare! Jag känner flera av er och vill lära känna fler. För er som jag inte träffat så är jag eftersöksjägare (i princip på heltid) och har nu blivit Länsansvarig jägare för trafikeftersöken i Västra Götaland. Vi har i särklass flest trafikeftersök i landet, med över 10.000 per år. Min målsättning är att vi dessutom ska bli bäst i landet på detta, för det har vi förutsättningar att bli. Där kommer du in!

Jag är uppväxt med inställningen att eftersök är en vorstehs paradgren och vidhåller att de har förutsättningar att vara den idealiska eftersökshunden på rådjur och i många fall överjäklig på annat vilt också

Regelverket inom trafikeftersöksorganisationen (NVR) kräver ”dubbelkompetens” på allt vilt, detta betyder spårning (motsvarande öppenklassetta) plus ställande förmåga på älg, vildsvin och ”avslutande” förmåga på rådjur. (I mitt tycke hamnar kronhjorten närmare ”ställandet” och dovhjorten närmare ”avslutandet”, men det är ju som bekant lite olika från gång till gång.) Hunden ska visa detta antingen genom officiella prov eller genom intyg från jakt och jakteftersök. Det finns, av förklarliga skäl, inget officiellt prov för avslutarmomentet på rådjur så detta får lösas genom intyg. Även övriga delar kan klaras av antingen genom prov eller genom intyg. 

Ersättningen för rådjurseftersök har ökat, men jag vet ju att det inte är det som är den stora drivkraften för oss. Vi vill lösa uppgiften! 

Så: du som har en hund som kan spåra och avsluta – du behövs!

 Hör gärna av dig till samordnaren i din kommun eller till mig om du har frågor. Samordnaren är den som avgör det lokala behovet.

 Mvh
Torkel Norling, torkelnor@gmail.com, 0730-680101

(Visst är det förjäkligt att jag behöver använda en laika på rådjurseftersöken när ni finns!)