Nyheter korthårig vorsteh

Uppdatera hanhunds- och tiklista med HD-/AD-resultat

Om man vill uppdatera sin information på hanhunds- eller tiklistan med resultat från HD- eller AD-röntgen kan man mejla resultatet till kortharvorsteh@vorsteh.se.

Nytt policyuttalande från SKK angående ED

I januari 2024 träder ett nytt uttalande i kraft avseende armbågsledsdysplasi (ED), som redan nu kan vara bra att känna till för den som vill planera sin uppfödning.

Läs mer hos SKK: Nytt policyuttalande kring ED | Svenska Kennelklubben (skk.se)

SVK kommer att se över avelsmål och riktlinjer för samtliga raser och vid behov uppdatera dem utifrån uttalandet.

Avelsutvärdering, korthårig vorsteh

Avelsråden för korthårig vorsteh kommer nu till hösten att jobba med avelutvärderingar från er uppfödare.

Vi vill veta var vi står, hur aveln har framskridit, om vi är på väg åt ”rätt håll”. Till detta behöver vi er uppfödares hjälp.

Som ni säkert redan vet så bör både hanhundsägare och tikägare utvärdera valpkullarna när man fått sin tredje kull på hanen eller tiken.

Därför ber vi nu er uppfödare att plocka upp det dokument som finns på Vorstehklubbens hemsida under; Om SVK/Avelskommittén. Längre ner på sidan under rubriken Avel finns en länk till dokumentet – valputvärdering 2023 (Valputvärdering)

Detta gäller främst valpar födda mellan åren 2016-2021. Vi önskar gärna få in svar oavsett om tiken/hanen haft 1 eller 3 kullar under denna tidsperiod.

Nyttja gärna fritextrutorna till information så vi kan täcka så mycket egenskaper/information som möjligt.

Fyll i denna och sänd åter till kortharvorsteh@vorsteh.se. Har ni frågor eller funderingar så är ni välkomna att ta kontakt med oss via ovan mailadress så är vi er behjälpliga.

Uppgifterna ni lämnar in kommer vara till stor hjälp i vårt arbete att se hur rasen utvecklas och framskrider. Dessa dokument är endast för avelsråden att beskåda.

Tack på förhand

Helen, Petter och Maria

Beteende- och personlighetsbeskrivning korthårig vorsteh

Nu har 200 Korthårig vorsteh genomfört BPH och att vi nu fått detaljerad sammanställning för rasen från SKK. Här kan du läsa hela rapporten.

Kramper på korthår

2019-02-08
 
Det kommer in fler och fler rapporter gällande kramper på korthåren. Vi kallar det kramper då vi ännu inte har tillräckligt med information för att kunna säga att det rör sig om EP i alla fallen. Dock är fallen så pass många att vi känner att man behöver kartlägga dessa.

Jag har under en tid kartlagt de fall av kramper som vi har fått till oss och vi kan se att det finns en "röd tråd" som man kan följa. Det är bättre att se över detta nu om det skulle behövas att vi vidtar åtgärder för att förhindra att vår fina ras får ett problem.

Vi vill därför uppmana Er att om ni har/haft en hund med kramper att maila in till oss och beskriva vad som har hänt, ålder när krampen uppstod och ev åtgärder. Eller har ni/du bara frågor/funderingar är du/ni välkommen att höra av er.

Med vänlig hälsning 
Helen Walsh, avelsråd

e-post