Ungersk vizsla, strävhårig

Bilder och text är hämtade i raskompendiet. Bilderna visar på rätt typ, men det finns alltid detaljer som går att diskutera. Försök att se helheten och rastypen.

Robust, torr, senig hane, fin resning. Sträv päls som kunde vara rikligare, förlorar den rätta överlinjen p.g.a. felaktig uppställning. Fin huvudprofil, rätt proportioner i huvudet. Utmärkt framställ, torra strama handlovar. Bra färg.

Robust tik, sträv päls, heltäckande, fin huvudprofil, korrekta proportioner i huvudet, korrekt rygglinje, välkroppad, torra seniga handlovar.​

Nyheter/information

Avelsrådgivare

Kontakt: E-post

Emelie Billgren Avelsrådgivare
070-497 59 94

Hanhunds- och tiklistan

Hanhundslistan (inga noteringar för närvarande)
Tiklistan (inga noteringar för närvarande)

Riktlinjer för hanhunds-och-tiklistan
Ansökan om lägga upp hund på tik-/hanhundslistan

Avel

Parningar som uppfyller SVK:s avelsmål
Övriga kullar

Raskompendium
Avelsstatistik
Rasspecifik avelsstrategi (RAS)
Standard
SVK:s avelsmål
SKK Avelsdata
Avelskommittén
Kennellänkar

Bakgrund/ändamål

Den strävhåriga ungerska vizslan uppstod på 1930-talet genom korsning av korthårig ungersk vizsla med strävhårig vorsteh. Raskännetecknen skall vara identiska med den korthåriga vizslans, förutom pälsen. Ungersk vizsla är en mångsidig jakthund, som är användbar vid jakt såväl på fältsom i skog och vatten. Rasen har ett mycket gott väderkorn och mycket bra stånd. Den är också en god apportör och påtagligt arbetsvillig även i vatten. Ungersk vizsla jagar isåväl svårtillgänglig terräng som under besvärliga väderleksförhållanden.

Helhetsintryck

Ungersk vizsla, strävhårig, är en livlig, djupt gulröd, torr och senig jakthund med robustare kroppsbyggnad än den korthåriga vizslan. Rasen ger intryck av att vara en mångsidigt arbetande, uthållig och högpresterande stående fågelhund med förnöjsam läggning.

Viktiga måttförhållanden

  • Mankhöjden skall något understiga kroppslängden.
  • Bröstkorgens djup skall något understiga halva mankhöjden.
  • Nospartiets längd skall något understiga halva huvudets längd.

Uppförande/karaktär

Ungersk vizsla, strävhårig, är en tillgiven, lättdresserad och läraktig hund med gott självförtroende, men rasen är känslig för omild behandling. Den jagar i god kontakt med sin förare, har ett intensivt sök, är målmedveten med gott väderkorn och ett utmärkt stånd. Inte önskvärda egenskaper hos en effektiv jakthund av denna ras är skotträdsla, viltskygghet, obenägenhet att stå för vilt eller apportera, liksom ovillighet att arbeta i vatten. På grund av sin problemfria karaktär och anpassningsförmåga kan man mycket väl ha den i lägenhet.